Sosyal Medya

Makale

Ahlaksız bilim ‘ekini de nesli de helak eder’

Bitkilerin, insanların ve hayvanların doÄŸallıklarını/fıtratlarını deÄŸiÅŸtirme merakının ÅŸeytanî bir iÅŸ olduÄŸunu görmüÅŸtük. Sözünü ettiÄŸimiz 4/119. ayette ÅŸeytan bunu yaptırmak için insanları kuruntulara/ümniyyelere sevk ederek bunu yapacağını söyler. Elmalılı bunun idealizmle alakasını kurar. Bundan ÅŸöyle bir anlam çıkarabiliriz: Özellikle genetik müdahaleler gibi canlıların fıtratını deÄŸiÅŸtirmeye yönelik bilimsel giriÅŸimler aslında bir merakın, ümniyyenin ve bir bakalım ne çıkar düÅŸüncesinin sonucudur. Masalda olduÄŸu gibi, bütün odalara girin ama ÅŸu odaya girmeyin talimatına uymamaktır. Oradan Frankenstein'ın hortlağı da çıkabilir ve insan kendi sonunu kendi getirebilir.

Åžu ilahî beyana bakın:
“Öyle insanlar vardır ki, dünya hayatı hakkındaki sözleri hayretinizi celbeder, Allah'ı da kalbindekine ÅŸahit tutar. Oysa ne yaman hasımdır o! (2/204).

Bu ifade özellikle münafıklara uygundur. Yaldızlı sözler söyler, mücamele yapar, ama içleri kin ve düÅŸmanlık doludur. Bununla birlikte ayet dünya hakkında insanları imrendirecek bilimsel bilgilere sahip olduÄŸu halde, Allah'a inanmayan insanları da kapsar.
“Bunlar Haktan yüz çevirdiklerinde dünyada fesat çıkarmak, harsı da nesli de helak etmek için koÅŸuÅŸtururlar. Oysa Allah fesadı sevmez” (2/205).

“Haktan yüz çevirdiklerinde” diye çevirdiÄŸimiz 'tevella' kelimesi, birisinin velayetini üzerine alma anlamına da gelir. O takdirde mana, 'yönetime geldiklerinde' diye anlaşılır. Ancak benzer ÅŸeylerden söz eden 53/29-30 ayetlerinde 'tevella' kelimesinin 'Allah'ın zikrine/Kur'an-ı Kerim'e sırtını dönme' anlamında kullanıldığı açıktır. O halde buradaki 'tevella'yı oradaki tefsir etmiÅŸ sayılır. 'Hars' ekin demektir. Bir zamanlar kültür diye çevrilmiÅŸti. Çünkü kültür de ekin demektir. Ekini bozmanın, hakikat anlamıyla bitkilerin doÄŸasını/fıtratını bozma anlamında olduÄŸu açıktır, ama mecaz anlamıyla kültürü bozma, böylece düÅŸünceyi ve hayat tarzını deÄŸiÅŸtirme anlamına da gelebilir. Nesli helak etme de böyledir. Yani hem harsi hem de nesli helak etme, ilk anlamlarıyla bitkilerin ve canlıların tabiatıyla oynayıp fıtratlarını bozma anlamındadır. Fesat, bozma demektir. Bu gün için genetik biliminin bitkilerin ve canlıların genlerine müdahale etmesini ve GDO'ların ortaya çıkmasını böyle anlayabiliriz. Bu bir bozma/fesat ve Allah'ın fıtratına müdahale sayılabilir.

“Ona Allah'tan kork dense, gururu onu günaha sevk der. Canı cehenneme! Ne kötü bir yataktır o!” (2/206). Burada da kulun kibrine ve ilahlaÅŸmasına iÅŸaret vardır.
Bu ayetlerde dikkat çeken noktalardan biri de “dünya hayatı hakkındaki sözleri hayretinizi celbeder” ifadesidir. Bu ifade bilimin ulaÅŸtığı ve ulaÅŸacağı sonuçlara iÅŸaret ediyor olabilir. Bilimin harikalarına hayret edebilirsiniz ama bilim 'Hakikatten yüz çevirir' ve serkeÅŸ ve serazat olursa fesada da sebep olabilir. Bir düÄŸmeye basmakla milyonları öldüren silahlar da, doÄŸal çevreyi berbat eden kimyasallar da bilimin çocuÄŸudur. Yani bilim Allah'ın fıtratını hesaba katıp sabiteler edinmezse tanrılaşır, kuralını kendi koyar. Kısaca bilimin de bir ahlakı olmalıdır.

Åžu ayeti kerime ne muhteÅŸem bir gerçeÄŸe iÅŸaret eder:
“Hazlarını tanrısı edineni görmüyor musun? Allah da onu bilgisine raÄŸmen saptırmış, kulağını ve kalbini mühürlemiÅŸ, gözüne de bir perde çekmiÅŸ. Artık Allah'tan gayri ona kim hidayet verebilir?” (45/23).
Ve ÅŸu beyanlar:

“Ahirete inanmayanların ilmi de yok demektir. Onlar sadece zanna takılırlar. Zan ise hakikat adına hiçbir ÅŸey ifade etmez. Sen bizim zikrimizden/Kur'an-ı Kerim'den yüz çevirip bu anlık hayattan baÅŸkasını istemeyenlere kulak asma. Onların bilgiden ulaÅŸabildikleri bu kadardır. Tabii ki, Rabbin kendi yolundan sapanı da hidayeti bulanı da iyi bilir” (53/27-30).

Ve Hz. Peygamber'in bu gerçeklere iÅŸaret eden ÅŸu duası:
“Rabbimiz, dünyayı en büyük derdimiz ve bilgimizin ulaÅŸtığı son nokta yapma! Bize acımayanları da başımıza musallat etme!”
Demek ki, bilgisi dünyayı öte geçmeyenler bize acımazlar.
Tabii ki bilim düÅŸmanlığı yapmıyoruz, ama sabiteleri ve ahlakı olmayan bilim, yaptığından çok yıkar, düzelttiÄŸinden çok bozar. “Ekini de nesli de ifsat eder”. Etmiyor mu?

YENİŞAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.